vrijdag 11 april 2014

Advies, Wat moet ik doen?

Veel mensen die seksueel misbruikt zijn, zoeken in de eerste instantie niet meteen hulp. Ook ik was zo een persoon. Ik dacht dat ik het allemaal wel alleen aankon, ik wist het zelf beter en het misbruik was écht niet zo erg.
Stop.
Luister niet naar deze gevoelens, stiekem probeer je met deze gedachtes je angst en verdriet te onderdrukken zodat het minder erg aanvoelt dan het werkelijk is. Op die manier kan je het verdriet nooit 100% uitwerken.
Daarnaast zeiden veel mensen tegen me dat het zo lang geleden was gebeurt, dat ik er niet meer aan moest denken, dat ik het verleden achter me moest laten en me moest richten op de toekomst enz. Hier ben ik het mee eens, echter, je kunt het verleden niet achter je laten als je het niet goed hebt uitgewerkt en er geen plek voor hebt gegeven in je leven.
Seksueel misbruikt worden is een heel traumatische ervaring en als je er niet snel iets aan doet dan is er een zeer grote kans dat het je negatief beïnvloedt als mens. Mensen die het niet (goed) uitwerken hebben bijvoorbeeld een grote kans om zelf misbruikers te worden.


Maar wat kun je dan precies doen als je misbruikt bent?
Wat ik heb geleerd is dat hulp bij seksueel misbruik bestaat uit drie aspecten die niet zonder elkaar kunnen.


1)Zoek professionele hulp.
Schaam je niet en zoek hulp! Als je een trauma niet goed verwerkt en ‘opruimt’ is er een zeer grote kans dat het je toekomst negatief beïnvloedt. Je relatie met je partner, vrienden en familieleden, maar ook die met jezelf. Wacht er dus niet te lang mee, want hoe langer je wacht des te meer mentale schade je op kan lopen.
Ik wachtte zelf te lang met het zoeken van hulp, en mijn verdriet en angsten werd zo groot dat ik uiteindelijk besloot om een semester vrij te nemen van school, om aan mezelf te werken en mijn trauma uit te werken.
Ik weet nog dat ik het heel erg raar en eng vond om hulp te zoeken bij een therapeut. Dit klopte niet dacht ik, hoe kan ik nou weer naar een therapeut gaan? Er is toch niks mis met me? Mijn cultuur speelde daar ook een grote rol in. Als iemand in mijn cultuur therapeutische hulp zoekt wordt hij letterlijk voor gek verklaard. Dat is iets wat mij erg tegenhield. Maar maak geen zorgen, je hoeft aan niemand te vertellen dat je in therapie gaat en jouw behandelaar heeft een beroepsgeheim. Luister niet naar de mensen in je cultuur en zet je ego opzij. Zodat je aan een betere 'jij' kan werken.


2)Vertel en vertrouw iemand.
Als je misbruikt bent heeft de misbruiker je vertrouwen ernstig beschadigt. Vooral als die persoon heel dicht bij je staat. Want, als hij je heeft misbruikt wie kun je dan nog vertrouwen?
Juist daarom is het weer zo belangrijk om iemand in vertrouwen te nemen. Laat je niet van de wijs brengen dat niemand te vertrouwen is, weg met die negatieve gedachte! Er zijn ook goede mensen op de wereld, vertrouw in het goede op deze wereld. Bovendien is het belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat, maar dat je iemand hebt die je steunt en troost in deze moeilijke periode. Natuurlijk adviseer ik je niet om het rond te bazuinen in de straten. Luister naar je hart wie je wel en niet vertrouwt, en wat je aan die persoon wilt vertellen. Dit kunnen bijvoorbeeld je ouders/verzorgers zijn, een goede vriend(in) of je leraar.


3)Versterk je spirituele band.
Net zoals bij elk rouwproces ben ik van mening dat spirituele hulp ontzettend belangrijk is. In zo’n periode ben je vaak erg emotioneel en voel je veel mentale pijn.
Zelf ben ik islamitisch en voor mij was het erg troostend om te weten dat Allah (God) de situatie onder controle heeft en dat hij me zal helpen. Het enige wat ik nodig had was geduld. Probeer dus troost en comfort uit jouw religie te halen, het zal je hoop in de situatie geven. En onthou, goede dingen komen als je geduldig bent.

Tot slot even iets dat rechtgetrokken moet worden. Wat ik vaak hoor is dat wanneer je religieus bent, het niet gepast is om professionele hulp te zoeken. Dit is absoluut niet waar.
Bekijk het op deze manier: als je een gebroken been hebt, dan blijf je ook niet thuis in de hoop op een wonderlijke genezing. Je gaat naar een dokter toe die jouw been kan genezen én daarbij bid je op een goede genezing en blijf je geduldig. Een combinatie van professionele hulp en spirituele hulp. Een trauma werkt precies hetzelfde. Je kunt het niet verwerken door thuis te blijven zitten, en niks doen. Zorg goed voor jezelf en zoek hulp!
Voor therapeutische hulp bij trauma’s:
Victor Backus.
Kinesioloog en PMA-coach.

Website: http://www.azuleen.nl/

 

 

 Geen opmerkingen:

Een reactie posten